050 534 50 85

Nieuws

 

Senioren en suiker; een schrijnende waarheid

Jamie Oliver wees recent bij RTL Late Night op de cariës-explosies (cariës staat voor tandbederf of gaatjes) die bij kinderen kunnen ontstaan door het excessief nuttigen van suikerhoudende drankjes. Helaas zien wij dit ook veelvuldig in de praktijk. Een zeer ernstig probleem bij kinderen, dat wij onder andere door middel van onze preventiefolders bij de bron aan pakken.

Minder bekend is een soortgelijk probleem dat zich voordoet bij senioren. Onder de naam ‘vertroetel cariës’ zien wij bij de 75plus groep ook dikwijls opeens een cariës-explosie ontstaan bij elementen (tanden en kiezen) die in feite bijna 70 jaar redelijk gaaf gebleven zijn. De eerste jaren als tandarts dachten wij nog dat dit vooral te wijten was aan de verminderde motoriek, waardoor goed poetsen lastiger wordt en de mondhygiëne afneemt. Maar door de tijd te nemen om aandachtig met onze patiënten in gesprek te gaan, kwamen we achter de schrijnende waarheid: door eenzaamheid en verveling wordt bij een groot aantal senioren die wij spraken de suikerconsumptie een stuk hoger naarmate de leeftijd toeneemt.

Zo vertelde een van onze patiënten dat zij ’s nachts, wanneer zij wakker wordt, even sabbelt op een chocolaatje om weer in slaap te kunnen vallen. Veel ouderen kunnen na het overlijden van hun partner, waarmee ze tientallen jaren samen zijn geweest, niet wennen aan het alleen slapen.

Een ander voorbeeld uit de praktijk: een man van 83 jaar, die zijn hele leven heel sportief en actief is geweest, zit wegens ernstige gezondheidsproblemen aan huis gekluisterd. Als veel familieleden en vrienden ook nog komen te overlijden, neemt het sociale isolement toe. De tijd wordt sindsdien gedood met het nuttigen van koekjes en chocolade. Toen deze meneer met kiespijn naar de praktijk kwam, waren zes kiezen niet meer te repareren en moesten deze getrokken worden.

Juist bij senioren is het gebit extra kwetsbaar en hebben suikers alle kans om cariës te veroorzaken, omdat senioren vaak een verminderde speekselvloed hebben (door bijvoorbeeld medicatie).

Het is zeer belangrijk dat je als tandarts niet alleen de tijd neemt om de kiezen te restaureren, maar ook om het gesprek aan te gaan met je patiënt om de achterliggende oorzaak van het ontstaan van cariës te achterhalen. Zodoende kun je als tandarts, naast het behandelen, ook preventief handelen. Een zeer oud gezegde leert ons immers dat voorkomen beter is dan genezen.

 

Haren Fm
Afgelopen zaterdag 5 september zijn de tandartsen Daniela Rickert en Maaike Voorintholt te gast geweest in het Weekend Radio Magazine van Haren Fm. Zij zijn geïnterviewd door Auke van Hal en Juliètte Bouwman. Luister het interview terug via Haren FM (klik hier), kies het kopje ‘za 5 sept’ en klik op ‘Weekend Radio Magazine uur 1’. Vanaf 35:24 hoort u Daniela en Maaike uitgebreid aan het woord over de pas verbouwde praktijk en hun unieke visie op de tandheelkunde en praktijkhouderschap.