Angst voor de tandarts?

angst tandarts groningenBang voor de tandarts? U bent niet alleen. Maar liefst 40% van de Nederlandse volwassenen geeft aan last te hebben van tandartsangst. Een deel van deze Nederlanders zijn zelfs zo bang voor de tandarts-behandeling, dat zij niet meer durven te gaan. Daarom zijn wij gespecialiseerd angsttandarts.

Als tandartsenpraktijk zijn wij gespecialiseerd in de omgang met en behandeling van personen met angst voor de tandarts. Hiermee zijn wij één van de weinige ‘angsttandartsen’ in Groningen.Belangrijk in onze tandheelkundige behandelingen is het creëren van een sfeer van wederzijds vertrouwen tussen u en de tandarts. Het maken van heldere afspraken vóór de behandeling en een grondige bespreking van de procedure zijn de belangrijkste elementen om een vertrouwelijke band te creëren.

Voorafgaand aan de behandeling/eerste bezoek

Bij een eerste bezoek delen veel mensen hun gevoelens over eventuele angst voor een tandartsbezoek of behandeling. Vaak herkennen we ook angstige signalen via non-verbale communicatie, en we nemen altijd de tijd om hierover te spreken. Het benoemen van deze angsten en het tonen van begrip blijkt vaak een effectieve manier om de stress bij de patiënt te verminderen zodra deze gevoelens zijn uitgesproken.

Behandelingen worden altijd uitgebreid van tevoren besproken. Tevens kunnen wij afspreken dat wij tijdens een controle elke stap van de behandeling benoemen. Zo voorkomen wij dat er tijdens de behandelingen onverwachte situaties voorkomen en kunt u ook eventuele angsten voor bepaalde onderdelen uitspreken.

Tijdens de behandeling

Veel mensen die bang zijn voor de tandarts hebben behoefte aan controle tijdens de behandeling. Voordat we behandelen wordt er daarom eerst een plan van aanpak besproken. We spreken altijd af dat, wanneer mensen hun hand omhoog steken, we (tijdelijk) de behandeling onderbreken. Zo kan de patiënt gemakkelijk en laagdrempelig zelf aangeven wanneer zij oncomfortabel zijn of een pauze nodig hebben.

Sommige mensen kunnen baat hebben bij ontspanningsoefeningen voorafgaand en tijdens de behandeling. Ook afleiding kan goed helpen. U mag gerust muziek (met oordopjes) meenemen die u tijdens de behandeling aanzet. Zo wordt de focus weggenomen van de behandeling, om ook de eventueel vervelende momenten in de behandeling af te zwakken.

Wij hopen dat u na het lezen van het bovenstaande, ondanks uw angst voor de tandarts, minder opziet tegen een tandartsbezoek en ons het vertrouwen schenkt om u te mogen ontvangen voor een eerste bezoek bij ons in de praktijk.

Op deze pagina leest u meer informatie als u bang bent voor de tandarts.