Wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling, ook wel zenuwbehandeling genoemd, is bedoeld om ontstoken of necrotisch (afgestorven) tandweefsel te verwijderen. Deze ontstekingen kunnen ontstaan door diepe cariës (gaatje), diepe vullingen of een harde klap tegen uw tand of kies.

De tandarts zal tijdens de behandeling de kanalen opsporen waar de zenuw doorheen loopt of heeft gelopen. Daarna worden deze kanalen schoongemaakt en opgevuld. Dit gebeurt in de meeste gevallen met behulp van een behandelmicroscoop, waardoor het zicht en licht op en in de kies optimaal is.

Veel mensen zien erg op tegen een wortelkanaalbehandeling en dan met name de pijn die hierbij zou kunnen plaatsvinden. Als de wortelkanaalbehandeling gedaan moet worden, omdat er een ontsteking aan de wortelpunt zit, dan is verdoving helemaal niet noodzakelijk omdat de kies zelf gevoelloos is.

Als er sprake is van een ontstoken zenuw dan is verdoving wel noodzakelijk. In de meeste gevallen zijn ook deze kiezen goed te verdoven. Uw tandarts zal van te voren uitgebreid de behandeling voorbespreken.