Wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling, ook wel zenuwbehandeling genoemd, is bedoeld om ontstoken of necrotisch (afgestorven) tandweefsel te verwijderen. Deze ontstekingen kunnen ontstaan door diepe cariës (gaatje), diepe vullingen of een harde klap tegen uw tand of kies.

Tijdens de behandeling spoort de tandarts de kanalen op waar de zenuw doorheen loopt of heeft gelopen. Vervolgens worden deze kanalen grondig gereinigd en opgevuld. Vaak wordt hierbij gebruik gemaakt van een behandelmicroscoop, wat het zicht en de belichting op en in de kies optimaliseert.

Hoewel veel mensen opzien tegen een wortelkanaalbehandeling, met name vanwege mogelijke pijn, is het belangrijk op te merken dat verdoving in de meeste gevallen beschikbaar is. Als de behandeling nodig is vanwege een ontsteking aan de wortelpunt, is verdoving echter niet vereist omdat de kies zelf gevoelloos is. Als er sprake is van een ontstoken zenuw, dan is verdoving wel noodzakelijk. Echter zijn deze over het algemeen goed te verdoven. Uw tandarts zal deze behandeling met u van tevoren bespreken.