Kindertandarts

Vanzelfsprekend verloopt een afspraak bij de tandarts voor kinderen anders dan voor u. Ook voor de tandarts brengt een behandeling bij kinderen andere uitdagingen met zich mee dan volwassenen. Het is belangrijk om tijdens een behandeling rust en vertrouwen te creëren. We leggen elk stapje middels de Tell-show-do methode uit. Onder ‘knopje’ Kids van deze website is voor kinderen informatie te vinden over de behandeling bij de kindertandarts.

Op controle bij de kindertandarts

Als tandarts kiezen wij voor een preventieve aanpak van het kindergebit. We willen daarom zo vroeg mogelijk voorlichting geven over goede poets-, mond-, eet- en drinkgewoonten. Ons advies is daarom om uw kind vanaf 2 jaar mee te nemen voor controle bij de tandarts. Tijdens de controle zullen deze punten door de tandarts besproken worden met u en uw kind om problemen met het gebit van uw kind zoveel mogelijk te voorkomen. Ook controleren we tijdens de controle het gebit van uw kind met behulp van plaquekleuring. Door deze kleuring wordt het voor zowel tandarts, kind, als ouder zichtbaar of er goed genoeg gepoetst wordt.

Goed poetsen

Een kindergebit goed poetsen is zeer lastig, maar met wat tips is dit voor alle ouders en kinderen goed aan te leren. Daarom zal de kindertandarts tijdens de controle een individuele instructie aan ouder en kind gegeven worden.

Vanaf het doorbreken van de eerste tanden en kiezen moet er dagelijks gepoetst worden. Aan de ouders vragen wij de tanden en kiezen van hun kind tot het tiende levensjaar (na) te poetsen. De fijne motoriek is in de eerste tien levensjaren van het kind nog niet zo ver ontwikkeld, dat het poetsen op effectieve wijze door het kind alleen kan worden uitgevoerd. Het wisselen van het melkgebit naar het blijvend gebit kan het poetsen nog lastiger maken. Het belangrijkste moment om goed na te poetsen is voor het slapengaan. Tijdens de slaap is er minder speekselvloed, waardoor gaatjes makkelijker kunnen ontstaan.

Op indicatie kunnen wij uw kind extra fluoride geven om te zorgen dat glazuur remineraliseert (sterker wordt). Meestal gebeurt het toedienen van fluoride vanaf het doorbreken van de eerste blijvende kiezen.
kindertandarts groningen

Kindertandarts Groningen & Drenthe

Onze tandartsenpraktijk is gevestigd in Haren aan de Warmoltslaan 1 op de grens van Groningen en Drenthe. Onze praktijk is direct gelegen naast de A7 en op iets meer dan 2 kilometer afstand van het station. Hierdoor zijn wij voor veel patiënten uit de regio goed bereikbaar.

Karel Kies

Behoeft u – of juist uw kind – meer informatie over de tandarts voor kinderen? Onder ‘knopje’ Kids van deze website legt Karel Kies alles uit over de verschillende behandelingen bij de tandarts.