Angstpatiënten behandelen

Tandartsenangst komt helaas nog veel voor in Nederland. Maar liefst 40% van de Nederlandse volwassenen zegt bang te zijn om een tandarts te bezoeken. Zo’n 12% van de bevolking moet zelfs als zeer tot extreem angstig worden beschouwd en 800.000 Nederlanders zijn zelfs zo bang voor de behandeling, dat zij niet meer durven te gaan. Als u angstig bent voor een bezoek aan de tandarts, is het misschien goed om te weten dat u niet de enige bent.

Wat ook de oorzaak van uw angst is, belangrijk is dat er een sfeer van wederzijds vertrouwen is tussen u en de tandarts.

Tijdens een eerste bezoek vertellen veel mensen of ze al dan niet angstig zijn voor een bezoek/behandeling aan de tandarts. Vaak merken wij de angst ook op door non-verbale signalen. Dit benoemen we altijd, omdat blijkt dat wanneer de angst uitgesproken is, en er begrip getoond wordt, dit al veel stress bij de patiënt wegneemt.

Voordat we in de mond gaan kijken, wordt er eerst een plan van aanpak besproken. Veel mensen hebben behoefte aan controle tijdens de behandeling. We spreken daarom altijd af dat, wanneer mensen hun hand omhoog steken, we (tijdelijk) de behandeling onderbreken. Behandelingen worden altijd uitgebreid van te voren besproken. Maar ook tijdens een controle kunnen we afspreken dat we elke stap benoemen voordat we het uitvoeren, zodat er voor u geen onverwachte dingen gebeuren.

Sommige mensen kunnen baat hebben bij ontspanningsoefeningen. Afleiding kan goed helpen. U mag muziek (met oordopjes) meenemen, die u tijdens de behandeling aanzet. Naarmate uw focus op de behandeling minder is, zal ook een eventueel vervelend gevoel minder zijn.

Wij hopen dat u na het lezen van het bovenstaande minder opziet tegen een tandartsbezoek en ons het vertrouwen schenkt om u te mogen ontvangen voor een eerste bezoek bij ons in de praktijk.