Angstpatiënten behandelen

Tandartsenangst is helaas een veelvoorkomend probleem in Nederland. Maar liefst 40% van de Nederlandse volwassenen geeft aan bang te zijn om een tandarts te bezoeken. Ongeveer 12% van de bevolking wordt zelfs als zeer tot extreem angstig beschouwd, en 800.000 Nederlanders durven niet meer naar de tandarts te gaan vanwege deze angst. Als u angstig bent voor een tandartsbezoek, is het geruststellend te weten dat u niet de enige bent.

Ongeacht wat de oorzaak van uw angst het, het is belangrijk dat er sprake is van wederzijds vertrouwen tussen u en de tandarts.

Bij het eerste bezoek delen vele mensen hun angsten bij een tandartsbezoek. Vaak herkennen wij de angst ook door non-verbale signalen. Dit benoemen we altijd, omdat het tonen van begrip en het bespreken van de angst, vaak al enige stress bij de patiënt wegneemt.

Voordat we in de mond gaan kijken, bespreken wij eerst het behandelplan. Veel mensen hebben behoefte aan controle tijdens de behandeling, daarom spreken wij altijd af dat als mensen hun hand opsteken, wij de behandeling (tijdelijk) onderbreken. Alle behandelingen worden van tevoren uitgebreid besproken, zelfs bij een controle, waar we elke stap benoemen zodat er voor u geen onverwachte situaties ontstaan.  Maar ook tijdens een controle kunnen we afspreken dat we elke stap benoemen voordat we het uitvoeren, om onverwachte gebeurtenissen te voorkomen.

Wij hopen dat u na het lezen van het bovenstaande uw zorgen over uw tandartsbezoek zijn afgenomen en dat u het vertrouwen heeft om ons de kiezen voor uw eerste afspraak bij ons in de praktijk. Ook kunt u hier alvast een kijkje nemen als u bang bent voor de tandarts.