Narcose tandarts

Aan sommige patiënten bieden wij de optie om de behandeling bij de tandarts onder narcose uit te voeren. Uit onderzoek blijkt dat 40% van de Nederlanders te maken heeft met angst voor de tandarts. Bij zeer angstige gevallen die niet meer voor de behandeling heen durven willen wij de uitkomst bieden door een tandartsbehandeling onder narcose aan te bieden.

Natuurlijk heeft het onze voorkeur om zo veel mogelijk behandelingen op reguliere wijze te voltrekken. Om dit te realiseren passen wij gradual exposure (therapie waarbij de patiënt geleidelijk meer geconfronteerd wordt met het probleem waar zij mee kampen) toe. Met veel geduld en een aantal ‘trucjes’ in o.a. woordkeuze bij met name de kinderen, kunnen wij veel angstige patiënten alsnog op de reguliere manier behandelen. Desondanks lukt dit helaas niet altijd. Indien dit het geval is kan ervoor worden gekozen om de behandeling bij de tandarts onder narcose uit te voeren.

Wat u moet weten over tandartsbehandeling onder narcose?

  • De narcosebehandeling vindt plaats in onze eigen praktijk en de tandheelkundige behandeling wordt uitgevoerd door uw eigen tandarts;
  • De algehele narcose wordt gedaan door een ervaren anesthesioloog en anesthesiemedewerker;
  • Behandeling onder narcose vindt alleen plaats op indicatie van de tandarts;
  • Per zorgverzekeraar verschilt het of de behandeling vergoed zal worden. Met de meeste zorgverzekeraars hebben wij hier afspraken over.

Waarom een behandeling bij de tandarts onder narcose?

De narcosebehandeling biedt geen definitieve oplossing voor tandartsangst, of het nu gaat om uzelf of uw kind. Soms is er echter een aanzienlijke achterstand in behandelingen, wat overweldigend kan zijn. Na een volledige sanering van het gebit onder narcose kan er geleidelijk worden gewerkt aan het verminderen van tandartsangst, zonder de druk te voelen van nog uit te voeren behandelingen.

Bij zeer jonge kinderen kan ook worden overwogen om tandheelkundige behandelingen onder narcose uit te voeren, vooral als er veel moet gebeuren. Dit kan het geval zijn bij acute pijnklachten die snel moeten worden verholpen, en de complexiteit van de behandelingsachterstand maakt het moeilijk om rustig toe te werken naar reguliere behandelingen.

Hoe verloopt een tandartsbehandeling onder narcose?

Voordat we overgaan tot een behandeling onder narcose, plannen we altijd eerst een intakegesprek in. Je ontvangt hierbij een medische vragenlijst en een informatiefolder over de behandeling. Tijdens een aparte afspraak nemen we deze informatie samen met je door en bespreken we het behandelplan. Er is alle ruimte om vragen te stellen en eventuele zorgen te bespreken, zodat je goed voorbereid bent.

Op de dag van de behandeling vragen we je om ongeveer 30 minuten van tevoren aanwezig te zijn. De anesthesioloog brengt dan een EMLA-pleister aan op de huid, op de plek waar later het infuus wordt ingebracht. Deze pleister verdooft de huid, zodat het prikken nauwelijks gevoeld wordt. Daarna word je opgehaald door je eigen tandarts en begeleid naar de behandelkamer.

Voor kinderen is het mogelijk dat één ouder of verzorger meekomt tot aan het moment van inslapen. Ook voor volwassen patiënten geldt dat een begeleider mee mag naar de behandelkamer. Indien gewenst, kan er voor het inbrengen van het infuus eerst lachgas via een kapje worden toegediend. Zodra je volledig onder narcose bent, vragen we begeleiders de behandelkamer te verlaten zodat wij in alle rust kunnen werken.

Tijdens de narcose gebruiken we korte en snelwerkende middelen zoals propofol en remifentanil. Deze zorgen ervoor dat je diep en comfortabel slaapt, en na afloop van de behandeling weer snel wakker bent. De kans op bijwerkingen zoals misselijkheid of sufheid is hierdoor zeer klein.

Na de behandeling word je rustig wakker in de uitslaapkamer. Kinderen kunnen hierbij op schoot bijkomen bij een ouder of verzorger. Zodra je volledig wakker en stabiel bent, en de anesthesioloog toestemming geeft, mag je weer naar huis. Je ontvangt dan nazorginstructies en een brief voor je huisarts. Voor patiënten die onder narcose zijn behandeld, zijn wij ook na sluitingstijd telefonisch bereikbaar bij vragen of zorgen.

Meer weten over onze andere tandheelkundige behandelingen? Bekijk het overzicht op onze website.

Wordt een narcose tandarts vergoed?

De vergoeding voor een behandeling onder narcose verschilt per zorgverzekeraar. In sommige gevallen is (gedeeltelijke) vergoeding mogelijk, mits er sprake is van een medische indicatie. Wij raden aan om vooraf contact op te nemen met je zorgverzekeraar om de voorwaarden te controleren. 

Voor kinderen of jongeren met uitgebreide gebitsproblemen kun je ook meer lezen over onze kindertandarts.

Veelgestelde vragen over narcose bij de tandarts

  1. Is een tandartsbehandeling onder narcose veilig?
    Ja. De narcose wordt toegediend en bewaakt door een erkend anesthesioloog en een gespecialiseerde assistent. Alles wordt nauwkeurig gecontroleerd, zodat je met een gerust hart de behandeling ondergaat.
  2. Hoe lang duurt een behandeling onder narcose?
    De duur van de behandeling hangt af van de benodigde ingrepen. Dit wordt vooraf duidelijk met je besproken tijdens de intake.
  3. Kunnen kinderen ook onder narcose behandeld worden?
    Ja, vooral bij jonge kinderen met uitgebreide gebitsproblemen of acute pijnklachten is dit soms de beste en snelste oplossing.
  4. Is een behandeling onder volledige narcose hetzelfde als sedatie of lachgas?
    Nee. Bij volledige narcose ben je volledig in slaap en merk je niets van de behandeling. Lachgas of sedatie zorgt alleen voor ontspanning, waarbij je wel nog bij bewustzijn bent.
  5. Kan ik na een narcosebehandeling overstappen naar reguliere tandartszorg?
    Absoluut. Veel patiënten bouwen na een narcosebehandeling weer vertrouwen op. Zo werken we geleidelijk toe naar reguliere controles en behandelingen zonder verdoving, zoals tijdens een tandarts controle.

Nieuwe patiënt? Eerst inschrijven

Ben je nog geen patiënt bij onze praktijk? Dan kun je je eenvoudig aanmelden via ons online inschrijfformulier.
Inschrijven als nieuwe patiënt