Bang voor de tandarts

angst tandarts groningen“Ik ben bang voor de tandarts” is een zin die wij maar al te vaak horen. Maar liefst 40% van de Nederlandse volwassenen geeft aan last te hebben van tandartsangst. Een deel van deze Nederlanders zijn zelfs zo bang voor de tandarts-behandeling, dat zij niet meer durven te gaan. Daarom zijn wij gespecialiseerd angsttandarts.

Als tandartsenpraktijk zijn wij gespecialiseerd in de omgang met en behandeling van personen die bang voor de tandarts zijn. Hiermee zijn wij één van de weinige ‘angsttandartsen’ in Groningen.Belangrijk in onze tandheelkundige behandelingen is het creëren van een sfeer van wederzijds vertrouwen tussen u en de tandarts. Het maken van heldere afspraken vóór de behandeling en een grondige bespreking van de procedure zijn de belangrijkste elementen om een vertrouwelijke band te creëren.

Wat zijn de oorzaken van angst voor de tandarts?

De oorzaken waarvoor mensen bang voor de tandarts zijn kunnen erg verschillen. In veel gevallen zijn deze terug te koppelen naar de jeugd. Een vroegere tandarts kan voor traumatische ervaringen hebben gezorgd. Vaker komt het voor dat het bang zijn voor de tandarts is ‘overgenomen’ van ouders of afkomstig is uit sterk overdreven griezelverhalen. De geluiden van die boor of de geur van desinfecterende middelen in de tandartspraktijk stimuleren vaak de angst en kunnen terugvoeren naar de traumatische ervaringen van de patiënt. Velen kunnen ook bang zijn voor de tandarts door eventuele pijn die bij een behandeling komt kijken.

Tips voor als u bang bent voor de tandarts

Er zijn veel mensen die niet naar de tandarts gaan, omdat zij hiervoor té bang zijn. Het probleem is als u een lange tijd niet gaat, levert dit problemen op met uw gebit. Dit maakt bepaalde behandelingen lastiger en in gevallen ook duurder, dit wilt u juist voorkomen.

  • Het is goed om er met anderen over te praten, dat kan vaak een goede eerste stap zijn. Een ander weet misschien een goede angsttandarts die u goed kan helpen als u bang bent.
  • Mocht je de eerste stap gezet hebben en je aangemeld hebben bij onze tandartspraktijk, kunnen wij uw behandelingen stap voor stap met u doornemen, zodat er geen onverwachte dingen tijdens de behandeling plaatsvinden.
  • Zit de angst te diep, praat er dan over met uw huisarts. Deze kan u doorverwijzen naar speciale angstbegeleiding.

Onze werkwijze

Tijdens het eerste bezoek is er altijd tijd om uw angst te bespreken en tonen wij hier begrip voor. Vervolgens zullen wij behandeling altijd uitgebreid met u bespreken, om zo een deel van de angst weg te nemen. We spreken ook af dat mensen hun hand opsteken tijdens de behandeling, we deze (tijdelijk) onderbreken. Zo kunt u makkelijk aangeven wanneer uw angst opspeelt of als u een pauze nodig heeft. Wij hopen dat u na het lezen van het bovenstaande, ondanks uw angst voor de tandarts, minder opziet tegen een tandartsbezoek en ons het vertrouwen schenkt om u te mogen ontvangen voor een eerste bezoek bij ons in de praktijk.